Větší porce vegan foodporn

20. prosinec 2015 | 20.34 | rubrika: Vegetariánovo

    Zrovna si vychutnávám úžasnou rýžovou kaši s jablky a červenou řepou od společnosti Damodara a koukám na to, jak se mi rozrostla složka jídlo na blog. Pravda, už jsem se tu o mých gastro zážitcích nějakou dobu nezmínila.

    Začnu asi mou návštěvou restaurace Plevel u Václavského náměstí. Plevel je restaurace, kterou jsem chtěla navštívit už tak dávno, ale dostala jsem se tam teprve asi před měsícem. Nejdříve jsem chtěla zkusit jejich veggie burger s grilovanou portobelo. Ale jakmile jsem se usadila, tak jsem se rozhodla dát si vegan halušky se zelím a tempehem. A k tomu zelený čaj, který byl servírován úplně úchvatně. Nakonec jsem si dala dort s názvem svařáček. Jídlo bylo jedním slovem výborné a dortík úplně famózní. Porce byla velkolepá a vážně jsem měla velký problém jídlo vůbec dojíst. Prostředí bylo příjemné, ale obsluha tedy nestála vůbec za nic. V restauraci jsem tou dobou byla jediná a než jsem se vůbec dočkala jídla a pití, tak to trvalo nesmyslně dlouho a hloavně jsem se celou dobu cítila, že vlastně otravuju. Škoda toho.

IMG_20151029_155256

IMG_20151029_155307

IMG_20151029_160547

IMG_20151029_161927

IMG_20151029_162125

    Přemýšlala jsem, že restauraci Thai Box Food nechám až nakonec, jako tu úplně nejlepší, co jsem vůbec navštívila, ale nakonec to vezmu hezky tak, jak jsem je navštívila. Thai Box jsem se zamilovala už při návštěvě Veggie parade, jejich jídlo je naprosto famózní. A taky je to hodně dané tím, že miluji asijskou kuchyni. Jejich menu jsem si projížděla několikrát a rozhodovala se, jaké jídlo si dám, až tam budu. Ale i tak jsem v restauraci nad tím menu seděla jakou dobu a pročítala si ho pořád dokola a dokola, litovala toho, že se do mě vejde jen jedno jediné jídlo. Co jsem věděla určitě bylo to, že si jako první dám Tuk Tuk, což jsou smažené sojové koule s tamari omáčkou. Tyhle koule jsem ochutnala už právě na veggie parade a totálně jsem si je zamilovala. Jako hlavní jídlo jsem si nakonec dala Made in Thailand (tofu, curry, malý lilek, mini lilkové kuličky, bambusové střely, velké chilli papriky, rajčata ...) s rýží. A bylo to vůborné, i když u některých druhů té zeleniny jsem si vůbec nebyla jistá, co vlastně jím. Porce byla opět královská a musím se přiznat, že tentokrát jsem nějaký ten zbyteček nechala. A odcházele jsem za střašného funění a spíš jsem se vlastně koulela. Do práce jsem si koupila ještě další Tuk Tuk a hlavně tapiokový pudink s kokosovým mlékem a kaki. To je prostě taková dobrota! Restauraci se nedá nic vytknout, obluha moc milá a hlavně jsem několikrát potkala přímo majitelku a kuchařku, což je neskutečně příjemná paní z Thajska, která se opravdu stará a byla i neskutečně milá k holkám, co tam pracují. Jen malinké varování, tato restaurace není jen veganská, některá jídla obsahují vejce.

IMG_20151113_152645

IMG_20151113_152748

IMG_20151113_153100

IMG_20151113_153106

IMG_20151114_005726

     Dále rychlá návštěva úplně nové vegan restaurace a obchodu kousíček od mého bytu a to Veganland v galerii Fénix na Vysočanech. Co o této restauraci napsat? Prostředí bylo docela špatné, pár stolků, fórové židle a zinkové ... Restaurace je v bufetovém stylu, kdy si člověk na talíř dá co chce a pak se platí na váhu. Cena byla velice dobrá, protože v tu chvíli měli 20% slevu. Jídlo bylo vážně dobré, jen tedy popisky u jídel byly totálně mimo a neúplné. Výhoda téhle restaurace je v tom, že to mám kousek, ale asi bych si spíše raději zajela kousek dál.  Měla jsem asijské nudle, plněné žampiony tofu a zeleninovou omáčku se soja masem. Nakonec jsem si tam ještě přihodila jakéžesi sushi, které teda bylo hnusné. Ta rýže byla smíchaná s rozmačkanými sterilizovanými fazolemi a sushi bylo bez chuti. Ale rajčata byly výborné.

IMG_20151012_105326

IMG_20151012_105448

     Další restauraci jsem navštívila tak nějak náhodou a skoro až omylem. Šla jsem nakoupit do Palladia a přemýšlela jsem, co sníst. Šla jsem tedy do patra s restauracemi a padla mi do oka nádherně udělaná libanonská čajovna. A ona nakonec patřila k luxusní libanonské restauraci El Emir. Musím uznat, že to prostředí bylo vážně nádherné a vůbec jsem si nemohla vybrat, co si dát k jídlu. Tak jsem se nakonec rozhodla, že se dám vege mezza plate, které obsahovalo spousty malých porcí nejznámějších jídel. A tedy musím uznat, že jsem se oblizovala až za ušima a asi ještě dlouho budu. Jídlo bylo vážně výborné. A co tam tedy všechno bylo?

Hummus (cizrnová pomazánka s citrónovou šťávou)

Moutabal (pečený lilek se sezamovým olejem a citrónovou šťávou)

Warak Inab (plněné vynné listy s rýží a zeleninou)

Makdus Batinjan (nakládaný lilek s vlaškými ořechy)

Tabbouleh (petrželový salát s rajčaty, česnekem, mátou a drcenou pšenicí, citrónová šťáva)

Kabis (nakládaná zelenina v kyselém nálevu)

Falafel (smažená směs cizrny, libanonských bobů, zeleniny a koření)

Sambousek (smažené taštičky plněné směsí zeleniny)

Fatayer (pačená taštička plněná špenátem, kořením a cibulí)

   Jak už jsem psala, jíslo bylo výborné a bylo toho tak pro dva lidi. Tady jsem toho jídla nakonec nechala docela dost. Jediné, co mi nijak extra nejelo byl ten pečený lilek. A překvapení dne byl ten petrželový salát, který byl neskutečně dobrý. Ale pravdou je, že jsem odcházela z restarace spíše naštvaná, protože obsluha si mě za celou dobu vlastně ani nevšimla. Chodili okolo mě a že mám prázdnou skleničku a ráda bych si objednala další pití, to nikoho nezajímalo. A co mě totálně vytáčelo byli hosti, co seděli vedle mě. To ale do hodnocení restaurace člověk úplně započítat nemůže. Takže vedle mě seděla viitelně velice bohatá rodinka z nějaká arabské země, žena zahalená (nenávidim to, neskutečně mi vadí, když člověk, co sedí vedle mě prostě nevidim do tváře...), chlípek se choval, jako kdyby mu patřil celý svět a jako největší vrchol drzosti poslali děti pro balenou vodu z obchodu a nalévali si vlastní... V restauraci?! Fuj, bylo mi z nich zle. Jak se tahkle mpže někdo chovat?? Ani to nešlo ignorovat, když to bylo tak blízko... Každopádně, jídlo výborné, prostředí úchvatné, obsluha hrozná.

IMG_20151212_143927

    A ještě pro zasmání jeden úlovek z mého oblíbeného running sushi na Andělu, kde začali dělat takovéto krásné sprosté jídlo, které jsme s kamarádkou nazvali boob dumpling (sladké knedlík plněný sladkou pastou z fazolí)

IMG_20151118_160708

Kedlubnové zelí s těstovinami a lahůdkovým droždím

18. květen 2015 | 18.03 | rubrika: Vegetariánovo

P5180001[1]    Říkáte si... Kedlubnové zelí, to znám! Ale na těstoviny? Váženě? Vždyť se podává s bramborami! A lahůdkové droždí? Co to vůbec je? Přiznám se, že kedlubnové zelí mám hrozně ráda už od malička. Ale neměla jsem ho příšerně dlouho. Celkem nedávno jsem narazila na recept, kde slečna doporučovala právě podávat ho s těstovinami. Co to? Nakoupila jsem kedlubny, brambory a všechno ostatní, ale když jsem jídlo připravovala, tak jsem si řekla, že budu odvážná a zkusím ty těstoviny. A víte co? Ono je to vážně výborný! Použila jsem celozrnné těstoviny a možná by byly ještě lepší rýžové... Vyzkouším příště. 

    A co to lahůdkové droždí? Co to vůbec je? Tak na to se mě zeptal kolega, který se nechal navnadit, že si zelí taky připraví. Vím, že spousta lidí vůbec netuší, že něco takového existuje. Já ho mám ráda, i když jsem ho začala používat taky celkem nedávno. Ani nevím proč. Každopádně, do salátů a polévek je úplně úžasné! A teď si vypůjčím menší povídání z nějaké stránky =)

Co je lahůdkové droždí? 

Lahůdkové droždí jsou sušené vločky droždí se 7% výtažkem sladu. Je proto mírně nasládlé a pokrmům dodá vynikající novou chuť. Sušené lahůdkové droždí nelze používat ke kynutí, protože je tzv. inaktivované, tedy není aktivní. Slouží k ochucování pokrmů, polévek, omáček a zejména zeleniny, syrové i tepelně upravované.

Co lahůdkové droždí obsahuje? 

Lahůdkové droždí obsahuje velmi kvalitní bílkoviny, vitaminy skupiny B, minerální látky, stopové prvky, nukleotidy, volné aminokyseliny, proto se používají na zvýšení biologické hodnoty jídla. Nemá kvasicí účinek, proto nenarušuje střevní flóru a nezpůsobuje poruchy trávení. Důležité vitamíny skupiny B se podílí činnosti nervové soustavy a metabolismu sacharidů. Lahůdkové droždí obsahuje například chrom, který pomáhá udržovat stabilní glykémii. Thiamin (B1) - podporuje srdeční a nervovou činnost. Riboflavin (B2) - pro zdraví a krásu pokožky, zraku a trávicího ústrojí. Niacin (B3) - skvělý pro pokožku, trávicí ústrojí i nervovou soustavu. Vysoký obsah bílkovin - dietáře příjemně překvapí hodnotami 41 g bílkovin/100 g droždí s minimálním procentem tuku.

_vyr_1038lahudkove-drozdi

    No a teď už snad k samotnému receptu. Ten je velice jednoduchý! 

Ingredience (tak na 3 porce, jak kdo jí): 

  • 3 kedlubny
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce mleté papriky (já dala napůl sladkou a uzenou lahůdkovou)  
  • cibule
  • olivový olej

Postup:

Kedlubny oloupeme a nastrouháme nahrubo na struhadle. Cibuli si nakrájíme na jemno a osmahneme na olivovém oleji. Poté přidáme nastrouhané kedlubny. Vše dochutíme solí, pepřem a mletou papriku, které přidáme asi 2 lžíce. Vše necháme dusit, až pustí kedlubny trošku šťávy. Takto upravené kedlubny podáváme s těstovinami. Pro ještě lepší chuť zasypeme lahůdkovým droždím. 

P5180002

Zdroj receptu

Vegan City, Husitská 45, Praha 3

16. duben 2015 | 20.40 | rubrika: Vegetariánovo

424076_404630712884753_1508888  Přiznám to bez mučení, jsem člověk, co šíleně nerad vaří. A už vůbec ne pro sebe. Což je problém, když jsem sama, bydlím sama. A tak, když dostanu chuť na něco jiného, než patlačka co dům dal za pár minut, tak jdu do restaurace. Vege restaurací je po Praze hrozná spousta, ale já chodím jen do dvou - Loving Hut a Dhaba Beas. Dnes jsem takhle dostala chuť na něco pořádného a slíbila si, že ochutnám taky jídlo z jiných restaurací. A proč o tom taky nenapsat pár řádků sem, že?

     Dneska jsem padl můj zrak na restauraci Vegan City na Žižkově. Restaurace se nachází v ulici Husitská, která je, co si budeme říkat, vážně hnusná. Takhle špinavou a zaplivanou ulici jsem nikde jinde neviděla. I za deního světla jsem se tam cítila tak nějak divně. Restaurace se nachází v maličké místnosti, kam se vejde pár stolků, dveře nedoléhají a je slyšet všeobecný hluk z ulice. Výzdoba je skromná, dvě poličky s čínskými ozdobami, květinami a na zdi pár vějířů. 

    Zdí to skoro hrozně? Nejdřív jsem si myslela, že se zase otočím a půjdu pryč, ale pak jsem si všimla bufetováho pultu a jídlo vypadalo výborně. Tak jsem si vzala talíř a začala se rozmíšlet, co bych si asi tak dala. Bufet je klasický, člověk si nandá na talíř, co chce a platí se od váhy. Ceny mají průměrné, srovnatelné s jinými bufotovými vege rastauracemi. Ale pak jsem si všimla nabídky hotových jídel a rozhodla se vyzkoušet něco jiného (bufet už si dávám v jených dvou restauracích). Výběr byl nijak velký, dvě polévky a asi 10 jídel. Ale všechno na obrázku vypadalo výborně. Nakonec jsem se rozhodla, že si vezmu jídlo s názvem pekingská specialita, což byly "plátky seitanu na pekingský způsob v zeleninové omáčce s rýží" a jeslikož maso nejím už opravdu dlouho, tak vážně nevím, jak chutná taková kachna na pekingský způsob, takže jsem vůbec netušila, co čekat. Vzala jsem si ještě mošt, zaplatila jsem 180 korun a šla čekat. Mazitím jsem se mohla dívat na čínskou televizi a upíjet opravdu výborný mošt z jablek a červené řepy.

    Mezitím pán vedle mě dostal polévku s čínskými nudlemi a spoustou zeleniny a hub. Příště si musím dát tuhle, vypadala výborně a pán vypadal taky spokojeně. Jídlo mi přinesli za nějakou čtvrt hodinku a já nestačila zírat. Talíř byl doslova obrovský a jíslo tam bylo nacpané, že mi omáčka tekla ven. Tohle mám sníst?! Cítila jsem se plná, jen jsem se na ten talíř podívala. Ale statečně jsem se do jídla pustila. Nutno říct, že jsem seitan nikdy předtím nebyla a tak jsem nevěděla, co čekat. První sousto jsem snědla opatrně, ale pak jsem se do toho pustila, jak to známe z animovaných filmů. Něco tak výborného jsem nejedla... snad nikdy. A to nepřeháním. Jak už jsem psala, nemohu posoudit, jestli to chutnalo jako pekingská kachna. Seitan byl nádherně měkoučký, zeleninka nebyla rozvařená, byla krásně křupavá a omáčka lekce nasládlá. Nevím, jak to popsat, ale jílo bylo vážně úžasný a já ho do sebe cpala a cpala, až jsem byla opravdu totálně plná a věděla jsem, že ještě jedno sousto a šlo by to nazpátek. A i tak mi zůstala půlka talíře. Nechala jsem si to zabalit sebou s tím, že si dám zbytek k večeři. Ale tak dlouho to jídlo nevydrželo =D

    Co říct závěrem? Jsem velice ráda, že jsem nedala na první dojem a taky jsem ráda, že jsem si vybrala zrovna tohle jídlo. Další odškrtnutá věc na mém seznamu - ochutnat seitan. Opravdu ráda se tam zase vrátím a ochutnám i jiná jídla. Těším se na tu polévku! A když si vezmu, jaké porce dávají, tak ceny jsou více jak příznivé. Třeba talíř s 16 ks sushi tam stojí 85,- a to je cena, kde jinde opravdu neseženete! Restauraci mohu doporučit i masožroutům, kteří nejsou omezení tím, že jídlo je jen maso a nic víc.

IMG-20150416-01009

IMG-20150416-01010

   A jelikož jsem cestou domu dostala i chuť na něco sladkého a nechtěla si kazit chuť ničím z obchoďáku, tak jsem zašla vyzkoušet nově otevřenou cukrárnu a kavárnu U Chuďase u nás na Střížkově. Mají tam nabídku různých káv, od klasiky až po různě ochucené. Já si dala perníkovou kávu a k tomu si dala cookies dortík. Káva byla luxusní! Vážně výborná. A dostík taky, i když na mně už dost sladký. Tohle místo taky budu muset ještě navštívit a ochutnat i jiné příchutě kávy =)

IMG-20150416-01011

Mé první setkání s mladým kokosem

29. březen 2015 | 22.28 | rubrika: Vegetariánovo

mlady-kokos    Hodně jsem o něm četla, spousta lisí si ho chválila, ale ještě nikdy se mi nepoštěstilo ho ochutnat. Mladý kokos se ve vegetariánských a veganských kruzích objevuje často. Docela jsem si říkala, že bych ho vyzkoušela, ale nikde jsem ho neviděla. Ale ve středu jsem si šla koupit něco k snědku do práce do Country Life. Projížděla jsem regály a přemýšlela, co bych ještě ochutnala a tam ho měli. Mladý kokos za nějakých 89,- jestli si pamatuju správně. Zdálo se mi to sice moc, stejně jako všechno v Country Life, ale nakonec jsem neodolala a jeden si koupila. 

     Mladý kokos v sobě obsahuje spousty super látek. Enzymy, vitamíny a minerální látky. Má antioxidační a antibakteriální účinky, je účinný při chřipce arůzných virových onemocněních a tak dále. Je toho opravdu spousta. Prostě další super potravina =)

    Inteligentní člověk by si nejdříve našel návod na to, jak takový kokos zpracovat, ale to já ne. Tak jsem se do toho pustila. Na navrtání direk jsem použila jehlici na špízy a pak je rozšířila nůžkama. A jalikož jsem neměla něco jako kladivo, tak jsem do toho mlátila prkýnkem =D Prostě to bylo celý úžasně vtipný. 

     Vody z mladého kokosu bylo celkem dost (uvádí se cca půl litru) a je taková jemnější než voda z normálního kokosu. Rozhodla jsem se si ho schovat a zítra si z toho udělám puding s chai semínek a s čokoládou. Kokos a čokoláda. To půjde =) 

IMG-20150329-00748     IMG-20150329-00749

     To byla ta jednoduchá část, ale pak přišlo dolování dužiny. podstatnou část toho, co vidíte, je šlupka, která se musí sloupnout. Teda, měla by se, já se na to vykašlala a rovnou se dala do docela marné snahy rozlousknout ořech. Pod slupkou je totiž skořápka tak, jak to známe. A jelikož jsem doma měla jen nůž, tak jsem prostě do vněj dál mlátila prkýnkem a po asi půl hodině byl kokos připraven na rozlousknutí. 

IMG-20150329-00750 IMG-20150329-00752

    Po rozlousknutí na mě čekalo ale nemilé překvapení. Té dužiny tam bylo opravdu pomálu. Každpádně jsem to celé řádně vydlabala a měla jsem dužiny tak akorát do dlaně. Na to, že to stálo tolik jsem čekala trochu víc než misku vody a hrst dužiny. Ale nevadí. Dužina je výborná, to se musí uznat, jemná a není vůbec tuhá jako u obyčejného kokosu. Upřímně mi to připomínalo nějakou mořskou příšerku, slizkou a nechutnou. Jinak vydlabaná skořápka vypadala jako vnitřek hlavy bez mozku =D

IMG-20150329-00753  IMG-20150329-00756

IMG-20150329-00754

    No, je to sice asi vážně bobma co se týče zdraví, ale když si vezmu, co s tím bylo práce a kolik z toho vlastně mám užitku.... navíc ta cena. Nevím nevím, jestli bych si ho koupila znovu. Možná někde v akci, to bych si ho asi znovu vzala. 

Running Sushi Anděl *****

30. listopad 2014 | 21.19 | rubrika: Vegetariánovo

sushi1     Kamarádka mě vytáhla na running sushi do obchodního centra na Andělu. Nejprve jsem se toho bála, protože jako vegetarián bych se tam taky najíst moc nemusela. Respektive toho sushi bych si moc užít nemusela. Jasně, mohla jsem si objednat jídlo jako takový a running nechat jen na kamarádku, ale to by nebylo ono.

     Byla jsem tam o pár minut dříve než kamarádka a tak jsem si sedla, objednala čaj a rovnou se zeptala, jestli tam dávají i dostatek sushi bez masa. Chlápek mi řekl, že tam něco jezdí, ale že není problém, že mi jich tam bude posílat víc. A hned měli body navíc. Pak dorazila kamarádka, brala jsem si všechno, co mi padlo do oka. Pak přišel číšník s tím, že je toho málo a že mi přinese vege sushi ještě mimo. No, řekla jsem mu, že toho mám víc než dost a že tedy nic nosit nemá. Poslech mě? Jasně, že ne. Už jsem byla docela nacpaná a on mi přinesl ještě dalších 12 kousků nigiri sushi (což jsou ty válečky rýže s plátkem něčeho nahoře, obvázaný kouskem řasy) s okurkou a nakládanou ředkví. Což bych nesnědla ani s prázdnym žaludkem. A já už byla opravdu celkem nacpaná! Teda, vysloužili si tím další hvězdičku, ale žaludek se mi svíral jen při pomyšlení, že bych to do sebe měla všechno nacpat! Ale statečně jsem se snažila, nakonec tam zůstaly jen tři kousky.  

     Docela jsem se bála, jestli mi ty kousky navíc naneúčtujou mimo, protože musím uznat, že jejich ceny mimo running jsou celkem šílený. Za 10 kousků vege sushi si účtují 270,- což je fakt dost. Já si objednávám ze sushitime a 12 kousků mě vyjde na 115,- Ale byla jsem připravena vytáhnout z peněženky o dost víc. Ale samozřejmě mi účtovali jen running, tak jsem jim tam nechala aspoň větší dýško =) No a teď, když už mi trochu slehlo, tak si můžu zrekapitulovat, co jsem všechno za ty 300 snědla. Takže 5 nigiri s ředkví, 4 nigiri s okurkou, 4 maki (ředkev + okurka), 2 nigiri s vaječnou omeletou, bramborové mřížky, kokosovou kuličku s mákem, mističku puningu, kousek tiramisu. Pro ty, co sushi nejedí, tak vám musím říct, že to je kurva hodně! Taky mi bylo pěkně šoufl =D

     P.S.: A abych je nevychválila až moc, tak i tam se našli mistrovské kousky jako rybý prsty a kuřecí nugetky. Důkaz mám vyfocený! 

DSC01573[2]

Těstoviny a omáčka z jednoho hrnce

22. listopad 2014 | 19.00 | rubrika: Vegetariánovo

Bez názvu    Tedy, ne že bych sem chtěla dávat recepty, už jen proto, že mě vaření prostě nebaví a pokud možno, tak v kuchyni trávím co nejméně času. Ale právě proto sem prostě musím dát tenhle recept, který jsem ukradla na veganotic.cz, kde jsem narazila na recept těstovin a omáčky z jednoho hrnce. Je to teda překvapivě dobrý a můžu doporučit =) Jinak upozorňuji, že fotky nejsou moje, protože to jídlo prostě neumím vyfotit tak krásně, jako lidi, co vedou tu webovku =D Takže jim je prostě ukradnu.

    Originální recept je tady

   

     Ingredience:

nalámané špagety (celé balení)
hrst cherry rajčátek na malé kousky
plechovka krájených rajčat
4 velké žampiony
5 stroužků česneku 
10 sušených rajčat naložených v olivovém oleji
balení čerstvého špenátu
vývar

Takže, špagety jsem nalámala do krnce, kydla na to plechovku krájených rajčat i s omáčkou, dále přidala nakrájená rajčátka, nakrájené žampiony, česnej, sušená rajčata a zalila vývarem (dobře, vodou s bujonem) a vařila 8 minut. Pak jsem přidala špenát, povařila a nakonec zahustila, protož moc nemusím omáčky, co jsou jako polívky =D A kupodivu je to opravdu výberné! Doporučuji vyzkoušet =) 

spagg

    A abych teda nebyla za úplnýho zloděje, tak sem teda dám i fotku, co vzniklo mně. Vypadá to vážně o dost hůř =D

10417745_692102664236407_71889